Ανακοίνωση Συνδέσμου Βιολόγων Ο.Ε.Λ.Μ.Ε.Κ

Θέμα: Καθορισμός μαθήματος Βιολογίας Α΄ Γυμνασίου από εξεταζόμενο σε μη εξεταζόμενο

Ο Σύνδεσμος Βιολόγων Ο.Ε.Λ.Μ.Ε.Κ με προσοχή μελέτησε την πρόταση για την αξιολόγηση του μαθητή στη Μέση Εκπαίδευση, που κατέθεσε το ΥΠΑΝ, όπου με προβληματισμό και έντονη δυσαρέσκεια διαπιστώσαμε την αφαίρεση της Βιολογίας από εξεταζόμενο μάθημα στην Α΄ Γυμνασίου.  Πιο κάτω παραθέτουμε τους προβληματισμούς  και τα επιχειρήματα του Συνδέσμου για την υπεράσπιση του μαθήματος της Βιολογίας Α΄ Γυμνασίου :

  • Οι φυσικές επιστήμες (Φυσική, Χημεία, Βιολογία) εξακολουθούν ορθώς να εξετάζονται στις επόμενες τάξεις του Γυμνασίου. Πιστεύουμε πως η μετάβαση των μαθητών  στη Β΄ Γυμνασίου γίνεται πιο ομαλή αν έχουν ήδη εξεταστεί σε μια από τις τρεις φυσικές επιστήμες στην Α ΄ Γυμνασίου και έχουν έτσι ξεκινήσει, με μεγαλύτερη σοβαρότητα, την κατάκτηση  του επιστημονικού τους εγγραματισμού. Αναντίλεκτα, η επιστημονική σκέψη ενισχύει την κριτική ικανότητα και τη δημιουργικότητα των μαθητών.
  • Κατανοούμε ότι από μέρους του ΥΠΑΝ γίνεται μια προσπάθεια να αποφορτιστούν τα παιδιά της Α΄ Γυμνασίου. Έχουμε, όμως, την εντύπωση  ότι, αδίκως, θυματοποιείται το μάθημα της Βιολογίας για την εξοντωτική και ψυχοφθόρα σχολική  χρονιά μέσα από την οποία διήλθαν  όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς(εκπαιδευτικοί, μαθητές, γονείς) οι οποίοι για πρώτη φορά συμμετείχαν στον θεσμό των τετραμήνων  στον Γυμνασιακό κύκλο. Αυτό, εμμέσως, αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι σύμφωνα με τα στατιστικά αποτελέσματα του ΥΠΑΝ, για τους μέσους όρους των εξετάσεων τετραμήνων, το μάθημα της Βιολογίας Α΄ είχε τον πιο ψηλό μέσο όρο, 13.9, σε σχέση με τα άλλα τρία μαθήματα. (Νέα Ελληνικά: 11.3, Μαθηματικά 10.6 και Ιστορία 13.8) Σε αδρές γραμμές, η Βιολογία δεν ήταν το μάθημα που δυσκόλεψε τα παιδιά αλλά το μάθημα που όντως βοήθησε την ομαλή μετάβαση τους από το δημοτικό ανεβάζοντας ταυτόχρονα και την αυτοπεποίθησή τους. Η χαρά της μάθησης μέσα από το μάθημα της Βιολογίας συνεχίστηκε όταν εκατοντάδες παιδιά παγκύπρια δήλωσαν συμμετοχή στην Ολυμπιάδα της Βιολογίας Θεόφραστος  διεκδικώντας και εξασφαλίζοντας βραβεία και επαίνους , ανυψώνοντας έτσι την αυτοεικόνα τους και κάνοντας περήφανους τους γονείς τους.  
  • Το πόσο σημαντικές, εξάλλου, είναι οι θεμελιώδεις γνώσεις και δεξιότητες που πρέπει να αποκομίσουν οι μαθητές μας σε όλα τα μαθήματα των Φυσικών επιστημών, από το γυμνάσιο, αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι η πλειονότητα των μαθητών μας στο λύκειο επιλέγει την Ομάδα Προσανατολισμού 2. Άρα υποβάθμιση των μαθημάτων αυτών στο γυμνάσιο θα έχει και  αντίκτυπο στην επίδοση των μαθητών στον λυκειακό κύκλο.
  • Γεγονός αποτελεί και το ότι οι μαθητές του Γυμνασίου καλούνται να παρακάθονται στους διεθνείς διαγωνισμούς PISA και  TIΜSS (Trends in International Mathematics and Science Study). Συγκεκριμένα, στην επίσημη ιστοσελίδα του διαγωνισμού PISA, αναγράφεται «PISA is the OECDs Programme for International Student Assessment. PISA measures 15-year-olds’ ability to use their reading, mathematics and science knowledge and skills to meet real-life challenges.» Συνεπώς και οι δύο διεθνείς διαγωνισμοί εξετάζουν τις δεξιότητες των μαθητών μας τόσο στα μαθηματικά όσο και στις φυσικές επιστήμες και δυστυχώς σε προηγούμενες χρονιές η Κύπρος δεν καταλάμβανε καθόλου τιμητικές θέσεις για αυτή. Προφανώς, το εκπαιδευτικό μας σύστημα δεν παρέχει τα κατάλληλα εφόδια στους μαθητές μας για την επιτυχία σε αυτούς τους διαγωνισμούς.
  • Ανά το παγκόσμιο, η Βιολογία είναι μία από τις πλέον εξελισσόμενες επιστήμες και εν τούτοις στο εκπαιδευτικό μας σύστημα όλο και υποβαθμίζεται και νιώθουμε ως κλάδος ότι βαλλόμαστε συνεχώς. Η Βιολογία αποτελεί το μοναδικό εξεταζόμενο μάθημα με μία διδακτική περίοδο στην Α΄ Λυκείου, το μοναδικό μη εργαστηριοποιημένο μάθημα θετικών επιστημών (πλην της Γ ΄Λυκείου) και τελευταία το παντελώς αποκλεισμένο μάθημα από την ολιστική  σεξουαλική διαπαιδαγώγηση που προωθεί το ΥΠΑΝ , ασχέτως αν σε όλες τις άλλες χώρες η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση ξεκινά από τη Βιολογία.
  • Καθιστώντας το μάθημα της Βιολογίας Α΄ Γυμνασίου και μη εξεταζόμενο και μη εργαστηριοποιημένο, αφού η εργαστηριοποίηση του αποτελεί πάγιο αίτημα του Συνδέσμου μας εδώ και χρόνια, βασικά , κατά την ταπεινή μας γνώμη, εκμηδενίζεται πλήρως η δυνατότητα εφαρμογής μεθόδων Αυθεντικής Μάθησης. Οι μαθητές που θα υποστούν, μακροπρόθεσμα, τις πιο μεγάλες συνέπειες είναι οι μαθητές της ειδικής αγωγής. Ως εκ τούτου, αν ακόμα και μετά από όλα τα πιο πάνω επιχειρήματα που έχουμε παραθέσει, δε γίνουν δεύτερες σκέψεις για αλλαγή της απόφασης, εισηγούμαστε, τουλάχιστον, όπως οι στηρίξεις στο μάθημα της Βιολογίας Α΄ Γυμνασίου συνεχιστούν ως έχουν, έτσι ώστε να μην μείνουν μεγάλα κενά στους μαθητές της ειδικής αγωγής σε ένα μάθημα στο οποίο θα εξετάζονται στα επόμενα σχολικά τους έτη.

Καλούμε το υπουργείο να μελετήσει τα πιο πάνω και να κάνει δεύτερες σκέψεις αναιρώντας την απόφαση του για εξαίρεση της Βιολογίας από την εξεταστική του Ιουνίου στην Α΄Γυμνασίου

Με εκτίμηση

Εκ μέρους του Συνδέσμου Βιολόγων Ο.Ε.Λ.Μ.Ε.Κ

Δρ Στυλιανού Μαρίνα                                                                                  Δρ Σπύρου Παντελής

Πρόεδρος                                                                                                           Γραμματέας

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.