«Μέσα σε μόλις 15 ημέρες 865 άτομα απαίτησαν την εργαστηριοποίηση της Βιολογίας άμεσα από τη νέα σχολική χρονιά. Από τα 865 άτομα, το 41% ήταν μαθητές και φοιτητές». Αυτό αναφέρει ο Σύνδεσμος Βιολόγων Φυσιογνωστών (ΟΕΛΜΕΚ). ανακοινώνοντας το αποτέλεσμα του ψηφίσματος που προώθησε στις 8 Αυγούστου.
Αναφέρει στη ανακοίνωση του ο Σύνδεσμος Βιολόγων Φυσιογνωστών (ΟΕΛΜΕΚ).
«Η μελέτη της βιολογίας παρέχει στους μαθητές την ευκαιρία να μελετήσουν τη ζωή. Η Βιολογία μελετά τους ζωντανούς οργανισμούς και τις δομές τους, τις λειτουργίες τους, αλλά και τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ τους και με το περιβάλλον στο οποίο ζουν. Η επιστημονική μέθοδος είναι η κύρια διαδικασία με την οποία μπορεί να κατακτηθεί η επιστημονική γνώση. Περιλαμβάνει τις βασικές δεξιότητες της παρατήρησης, του ερωτήματος, της υπόθεσης, του πειράματος, του αποτελέσματος και της κατάληξης στο βασικό συμπέρασμα για την απόκτηση της γνώσης. Επιπλέον, η έρευνα και το πείραμα δίνουν στο άτομο τη δυνατότητα να αναπτύξει ποικίλες δεξιότητες, όπως ο έλεγχος διαφόρων μεταβλητών, ο σχεδιασμός στρατηγικών, καθώς επίσης η συλλογή δεδομένων και η ερμηνεία των αποτελεσμάτων. Σαφέστατα, η Βιολογία σήμερα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την πειραματική διαδικασία, διότι, όπως σε όλες τις θετικές επιστήμες, η απόκτηση επιστημονικής γνώσης δεν μπορεί να επιτευχθεί σε θεωρητικό μόνο επίπεδο.
Τα αναλυτικά προγράμματα της Βιολογίας ανέκαθεν περιείχαν πειράματα. Τα τελευταία χρόνια όμως, με τον εκσυγχρονισμό των αναλυτικών προγραμμάτων έχει γίνει μεγάλη προσπάθεια από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού για εμπλουτισμό της διδαχθείσας ύλης με πειραματικές ασκήσεις, έτσι ώστε το μάθημα να γίνεται καταρχάς κατανοητό, αλλά και πιο ενδιαφέρον για τους μαθητές, ώστε να μπορούν να συνδέουν άμεσα το θεωρητικό πλαίσιο με τα βιολογικά φαινόμενα, μέσω παρατήρησης και πειραματισμού. Οι πειραματικές ασκήσεις αποτελούν αφενός απαραίτητο εργαλείο διδασκαλίας σε ένα σύγχρονο σχολείο, και αφετέρου παρέχουν πραγματικά κίνητρα μάθησης στα παιδιά σε όλα τα επίπεδα εκπαίδευσης.
Φυσικά, για να μπορέσουν οι μαθητές να κατανοήσουν τις πειραματικές ασκήσεις, θα πρέπει να συμμετέχουν ενεργά σε αυτές. Επομένως ο αριθμός των μαθητών στις εργαστηριακές ασκήσεις επιβάλλεται να είναι τέτοιος που να διασφαλίζει αρχικά την ασφάλεια των μαθητών, τη συνεχή επίβλεψη τους από τους εκπαιδευτικούς αλλά και την εξατομικευμένη εργασία, έτσι ώστε οι μαθητές μέσω της επιστημονικής μεθόδου να κατακτήσουν την επιστημονική γνώση.
Είναι συνεπώς απαραίτητη η άμεση εργαστηριοποίηση του μαθήματος της Βιολογίας στα πρότυπα εργαστηριοποίησης των άλλων μαθημάτων των Φυσικών Επιστημών, Φυσικής και Χημείας. Είναι κάτι που εμείς ως εκπαιδευτικοί, αλλά και ως γονείς Βιολόγοι ζητάμε επιτακτικά εδώ και πολλά χρόνια, χωρίς όμως μέχρι στιγμής, αυτή η απόλυτα δικαιολογημένη και εύλογη απαίτηση για ποιοτική αναβάθμιση του μαθήματος της Βιολογίας να βρίσκει αντίκρισμα.
Το τελευταίο διάστημα καταξιωμένοι επιστήμονες στην Κύπρο και στο εξωτερικό (1, 2, 3, 4), ανέδειξαν μέσα από άρθρα τους στον ηλεκτρονικό τύπο την ανάγκη της εργαστηριοποίησης του μαθήματος της Βιολογίας. Για εμάς όμως πολύ μεγάλη σημασία έχει και η άποψη των μαθητών μας και των γονέων, εφόσον οι όποιες μεταρρυθμίσεις γίνονται στην εκπαίδευση επηρεάζουν πρωτίστως αυτούς και θα πρέπει να στοχεύουν στην καλύτερη και ποιοτικότερη μόρφωση των παιδιών μας παρέχοντας τους τα απαραίτητα εφόδια για να χτίσουν το μέλλον τους. Στο ψήφισμα που προώθησε ο σύνδεσμος στις 8/8/2015, για να υπενθυμίσει σε όλους τους αρμόδιους ότι η Βιολογία δεν είναι τυχαία το πρώτο μάθημα στις επιλογές των μαθητών στις παγκύπριες εξετάσεις και να αναδείξει την ανάγκη της εργαστηριοποίησης της Βιολογίας, φάνηκε ξεκάθαρα και η άποψη των μαθητών. Μέσα σε μόλις 15 ημέρες 865 άτομα απαίτησαν την εργαστηριοποίηση της Βιολογίας άμεσα από τη νέα σχολική χρονιά. Από τα 865 άτομα, το 41% ήταν μαθητές και φοιτητές (Σύνολο όσων ψήφισαν 1, Σύνολο όσων ψήφισαν 2), ενώ σημαντικός είναι και ο αριθμός των γονιών (13%) που θέλουν το αυτονόητο. Γιατί τότε το Υπουργείο Παιδείας να αρνηθεί κάτι το οποίο οι ίδιοι οι μαθητές ζητούν και φοιτητές και γονείς θεωρούν αναγκαίο;
Εκπαιδευτικοί όλων των ειδικοτήτων στηρίζουν την άποψη αυτή, κυρίως όμως οι Βιολόγοι εκπαιδευτικοί που καλούνται να οργανώσουν τα πειράματα, ζητούν και αναμένουν όπως το εύλογο αυτό αίτημά μας υλοποιηθεί άμεσα από τη νέα σχολική χρονιά, έστω και σταδιακά (Σύνολο εκπαιδευτικών).
Το μάθημα της Βιολογίας είναι μάθημα εργαστηριακό και μόνο έτσι μπορεί να προσφέρεται στην εκπαίδευση. Ζητούμε άμεσα την εργαστηριοποίηση της Βιολογίας ξεκινώντας από τη σχολική χρονιά 2015-16, έστω και με σταδιακή εφαρμογή, για πραγματική αναβάθμιση της παιδείας προς όφελος των μαθητών. Ολοκληρωνένη μόρφωση των παιδιών μας σημαίνει καλύτερο μέλλον για τον τόπο μας!
Στις 31/8/2015 θα προωθήσουμε τις υπογραφές αυτές στους ακόλουθους φορείς: Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού, Διευθυντή Μέσης Εκπαίδευσης, Επιθεώρηση Βιολογίας, ΟΕΛΜΕΚ και Παγκύπρια Συνομοσπονδία Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης.
Καλούμε τους πιο πάνω αποδέκτες του ψηφίσματος, να κατανοήσουν τη σημασία και την επιτακτική ανάγκη της εργαστηριοποίησης του μαθήματος Βιολογίας για το εκπαιδευτικό μας σύστημα, τους μαθητές και κατ΄ επέκταση την κοινωνία μας και ο καθένας από τη θέση του να συμβάλει στην υλοποίηση του δίκαιου αιτήματός μας.
Υ.Γ
Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους ερευνητές για το ενδιαφέρον που επέδειξαν με τη δημοσίευση των πιο πάνω άρθρων, καθώς επίσης και το σύνολο των ατόμων που στήριξαν με την ψήφο τους την προσπάθεια που κάνει ο σύνδεσμος μας για εργαστηριοποίηση των μαθημάτων Βιολογίας».
Το πιο πάνω άρθρο δημοσιεύτηκε στο paideia-news στις 25 Αυγούστου 2015 και μπορείτε να το διαβάσετε εδώ